Marmelad

Vad marmelad är beror på var den person du frågar kommer ifrån. Frågar du en fransman så är marmelad enbart gjorda på citrusfrukter. Det är liknande för engelsmännen allt annat för dem är Jam. I Sverige står marmelad för allt som 

Sylt och marmelad är mycket gamla konserveringsmetoder. Under medeltiden blev det vanligt i länderna runt främre orienten att konserverade frukt med hjälp av socker. Metoderna utvecklades till sylter och marmelader. troligen var det korsriddarna som tog med sig konserveringskonst till Europa. 

I Sverige kallar vi allt som är fastare än sylt för marmelad. Vi kan däremot skilja på burkmarmelad, skuren marmelad (fast marmelad rullad i socker med söt smak). Förväxla inte den skurna marmeladen med godismarmeladen som också rullas i socker men som bara innehåller smaktillsattse, essenser, och färgämnen. En riktig marmelad oavsett vilket användningsområde den har ska enbart innehålla bär- eller fruktmassa.


Marmelad till ost

Marmelader till ost har alltid funnits med i bakgrunden på ostbrickan. Min vision är att marmeladen ska bli en betydligt viktigare del av ostbrickan. Därför tror jag också att den skurna, fastare, marmeladen kommer ta en betydligt större plats på ostbrickan.

Den skurna marmeladen ger en nyare, renare och inte så kladdig känsla på ostbrickan. Den är lättare att hantera och har en konsistens som passar ostens. Sedan är den betydligt svårare att tillverka vilket gör känslan lite lyxigare.